Biografie

Hella Elisabeth Asser

Hella Elisabeth (Hella) de Jonge-Asser (Den Haag, 21 april 1949) is een Nederlandse kunstenares. Zij is de echtgenote van Freek de Jonge en dochter van Eli Asser en Eva Croiset.

De Jonge is beeldhouwster en schrijfster. Zij volgde haar kunstopleiding aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam. Na het basisjaar volgde ze de studierichting edelsmeden. Later voegde zij daar de specialisatie keramiek aan toe. Ze kreeg privéles van Madeleen Brinkman en exposeerde haar werk in diverse galeries en op de kunstbeurs pAn te Amsterdam. Ze is verantwoordelijk voor veel van de grafische aankleding, de decor- en kostuumontwerpen en voor de muzikale omlijsting van de solovoorstellingen van haar man, de cabaretier Freek de Jonge. Zij was op jonge leeftijd professioneel danseres en had kortstondig een modewinkeltje in Amsterdam.

Hella de Jonge publiceerde in 2006 het autobiografische boek Los van de Wereld. In dit boek wordt het leven van een tweede generatie Joods kind en de daarmee gepaard gaande problemen op openhartige wijze beschreven. De tegenstelling tussen de uiterlijk zo vrolijke tekstschrijver en scenarist Eli Asser en de werkelijke gezinssituatie van twee ouders met een onderduikverleden is groot. In 2012 verscheen het vervolg, Spring.

In 2014 maakte De Jonge de film Verlies niet de moed, waarin ze de oorlogsgeschiedenis van haar familie onderzocht aan de hand van een briefje dat haar grootmoeder, die omkwam in Auschwitz, achterliet. Voor de film interviewt ze onder andere haar vader Eli Asser. Het titelnummer van de film, Don’t lose your heart, werd geschreven door Tim Knol.

___________________________

21-04-1949 Geboren te `s Gravenhage

Vanaf 1957 – Vioolstudie
Vanaf 1962 – Ballet studie
Gedanst bij: Snip en Snap revue
1966 Rietveld Academie: Edelsmeden/Mode/Keramiek

1972 geboorte dochter Rosalein Rebecca de Jonge
1973 geboorte zoon Jork de Jonge (overleden 1974)
1975 geboorte zoon Jelle de Jonge

Exposities
Galerie d`Eendt 1979
Galerie Mokum
Tentoonstelling de Pan
Today Dutch Art 1995: Tokyo Japan

Theater producties
Vanaf 1980 in samenwerking met haar man, Freek de Jonge
Kostuums, decor en licht
Zie www.freekdejonge.nl

Film
Kostuums (De Illusionist)
Kostuums/decor (De Komediant)

TV registraties
Vanaf 2000
Regie en montage alle shows Freek de Jonge
Zie www.freekdejonge.nl

Boeken
2006 Los van de wereld
2012 Spring
2015 Verlies niet de Moed

Documentaire
2014 Verlies niet de moed/Don`t lose heart